Kongelig Hofleverandør
Leverandør til Det Kongelige Danske Hof
   Forside | Kongehuset.dk | FAQ | Nyhedsarkiv | Andre kongehuse | Vidste I det? | Bøger In English 22. april 2018   In English

 

Link til Randers Handskefabrik
 
  Der er syet handsker i Randers siden 1200-tallet, og 1700-tallet blev "Randers handsker" et brand, med eksport til hele Europa. Randers Handskefabrik har overlevet tidernes forandring - den er verdens ældste eksisterende og Nordeuropas eneste.
Randers Handskefabriks sortiment, fra lune forede til lange elegante handsker, kan købes flere steder, men fabrikken har også egne butikker på Frederiksberggade 36 i København og Brødregade 14 i Randers.Der har været fremstillet handsker i Randers siden 1200-tallet, men Randers-handsker bliver et begreb i begyndelsen af 1700-tallet. De får en særlig duft, der ikke findes ved handsker fra noget andet sted i Europa. Det diskuteres i samtiden, hvoraf den kommer men det forbliver uklart. Handskerne eksporteres til Sverige, Rusland, Tyskland, Frankrig og England. Eventyret varer ca. 40 år, så blegner det, lige så uforklarligt som det er begyndt, og handskemageriet i Randers går i forfald.
1811 En Randers-købmand beslutter at genoplive byens handskemageri og henter en ung handskemager fra en berømt handskefabrik i Paris, Charles Mattat. Inden et år har Mattat 18 ansatte, få år senere syer en stor del af byens kvinder og nogle i Herrnhuter-menigheden i Christiansfeld. Mattat anvender franske garveteknikker, der giver de blødeste skind. Snart er Randers-handsker landskendte og bliver et begreb som før, skønt duften aldrig er genfundet.
1892 Anden generation Mattat sælger til en handskemagermester, der får butikker i London og New York, men får problemer med import og eksport under Første Verdenskrig.
1927 Vejrum-familien overtager handskefabrikken og får den på fode. Randers Handskefabrik A/S drives i dag af anden generation Vejrum, der er uddannede som henholdsvis garver og handskemager. Fabrikken har detailudsalg i Randers og København. I dag købes skindene garvede, men bliver eftergarvede og farvede på handskefabrikken, komplicerede processer, der sikrer blødhed, holdbarhed, farveægthed og at handskerne bl.a. er vandtætte. Alle handsker syes i hånden, og udover kollektionerne i standardfarver og -længder fremstilles selskabshandsker og handsker til specielle formål. På grund af produktionens fleksibilitet er det muligt også at bestille custom made handsker, i en hvilken som helst længde og farve, der matcher kjole, taske eller sko.
2000 Kgl. Hofleverandør.
Randers Handskefabrik
Grundlagt 1811
Udnævnt 2000
Kontakt
Vestergrave 18
8900 Randers
Tlf:  86420433
Fax: 86420321
Mail: Klik her

Kontaktpersoner:
Direktør
Arne og Erik Vejrum
Nils Vejrum
Læs også "Under Kronen. Historien om den kongelige husholdning og hofleverandørerne gennem 800 år"
Maintained by Nostra 2012-2013
© Nostra